ﺳﻪشنبه 06 آذر 1403
Menu

آرشیو اخبار

جستجوی خبر

خبرخوان

با پیگیری سهام انرژی از رئیس انجمن پالایش نفت مطرح شد،

  • 07 مرداد 1398
  • 14:25
  • اخبار
  • 0 دیدگاه
  • 4689 بازدید
  • Article Rating

دولت برای حفظ زنجیره تولید، قیمت فرآورده نفتی را کنترل کند

قیمت گذاری فراورده و محصولات از سوی پالایشگاه ها بر اساس فرمولی تعیین می شود. قیمت نفت، ارزنیمایی و نشریه پلاتس، از منابع تعیین قیمت فراورده ها هستند. اگر قیمت نفت و یا ارز نیمایی افزایش یابد در محصول نهایی نیز افزایش قیمت مشاهده می شود و پایین دست صنعت نفت هم متضرر می شود،این یک زنجیره است و باید دولت این زنجیره را با هم ببیند و اگر نبیند قطعا بازار با مشکلاتی در زمینه تهیه محصول مواجه می شوند.

مریم بابایی-چندی پیش رئیس انجمن کارفرمایی صنعت پالایش کشور طی نامه ای  ( مشاهده نامه) به رئیس کمیسیون انرژی مجلس نکاتی را درخصوص تداوم در افزایش قیمت فراورده و تبعات حاصل از این افزایش در بخش تولید و محصولات پایین دستی را مطرح کرد. در این نامه به نظر رئیس انجمن، موضوع افزایش قیمت را با معاون وزیر نفت در امور پالایش مطرح کرده و کنترل در افزایش قیمت را به دلیل آسیب بخش تولید به او متذکر شده بود و نیز در این نامه به تبعات افزایش قیمت فراورده نفتی و عدم فروش برخی از محصولات در بازار و تبعات تولید و صادرات محصولات پایین دستی از قبیل قیر و روغن موتور و به دنبال آن ایجاد مشکلات غیرمترقبه برای این بخش از تولید را مطرح می کند.
برای پیگیری بیشتردر این زمینه، پایگاه خبری سهام انرژی  گفتگویی را با عاشوری رئیس انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت انجام داده است که در ادامه می خوانید.
در روزهای اخیر نامه ای از سوی انجمن با امضای شما منتشر شده است. در مورد تبعات این نامه و دلیل انتشار آن توضیح دهید.
همانطور که می دانید قیمت گذاری فراورده و محصولات از سوی پالایشگاه­ ها بر اساس فرمول هایی تعیین می شود. قیمت نفت، ارزنیمایی و نشریه پلاتس، از منابع تعیین قیمت فراورده ها هستند. در واقع نظام دولتی و خصوصی خاصی تعیین کننده قیمت نیستند و اگرهر بخش از این آیتم ها افزایش و یا کاهش یابند درتعیین قیمت نهایی تاثیر گذار است.
اگر قیمت نفت افزایش یابد در محصول نهایی نیز افزایش قیمت مشاهده می شود و در بخش دیگری اگر ارز نیمایی که از سوی بانک مرکزی اعلام می شود تغییر کند این تغییر در قیمت نهایی بوجود می آید؛ در واقع تولید کننده و پالایشگاه ها که نباید با ضرر تولید را دنبال کنند، این یک زنجیره است و باید دولت این زنجیره را با هم ببیند و اگر نبیند قطعا بازار با مشکلات عدیده ای در زمینه تهیه محصول مواجه می شوند.
پس احتمال افزایش بیشتر قیمت ها وجود دارد مگر اینکه دولت راهکاری را عملیاتی کند...
همین طور است. ما به دولت نامه زدیم تا فرمول تعیین قیمت را تغییر دهد. یعنی قیمت ارز که دست ما نیست. قیمت ها باید طوری تعیین شود که در نهایت محصول نهایی با افزایش بی رویه مواجه نشود. در واقع با افزایش قیمت نمی شود از تولید حمایت کرد.قیر سازها و تولیدکنندگان روغن هم باید بتوانند تولید داشته باشند و از سوی دیگر باید پالایشگاه ها هم تولید کنند تا محصول به اندازه کافی در بازار وجود داشته باشد.
باید برای پالایشگاه ها حاشیه سود در نظر گرفت. حاشیه سود آنها قابل دفاع نیست. پالایشگاه ها تولید کننده ­اند بین 30 الی 40 هزار پرسنل دارند. بنابراین مصالح کشور را ملی می بینیم و می گوییم باید این زنجیره را کامل دید. باید مدافع حقوق پالایشگاه ها و صنایع پایین دست بود. لذا تقاضای منطقی کردیم و ازدولت خواستیم که راهکاری را ارئه دهد که حداقل بین 5 تا 10 درصد برای این بخش از تولید حاشیه سود در نظر گرفته شود. به جرات می گوییم که افزایش 30 درصدی در فراورده ها به نوعی خود تحریمی است. این را باید روغن سازها و قیرسازها بگویند که متضرر از این افزایش قیمت می شوند.
با انتشار این درخواست آیا آنها به حمایت و تایید از شما برآمدند؟
قیرسازها و روغن سازها نسبت به این درخواست ما را همراهی کردند چون ما بیشتر حرف دل آنها را زدیم. ما هشدار دادیم که در صورت افزایش قیمت فراورده بخش پایین دست متضرر می شود.
دولت و مجلسی ها چطور آیا آن­ها نیز واکنشی نشان دادند؟
تاکنون دولت و مجلس واکنشی نشان ندادند اما فردا قرار است در وزارت صمت کارگروهی برای تنظیم بازار تشکیل شود. اما نکته اصلی این است که تعیین قیمت فراورده ویژه در اختیار این کارگروه نیست چون این یک مصوبه قانونی ازمجلس شورای اسلامی است و تعیین قیمت را مجلس به دولت واگذار کرده و دولت هم این اختیار را به وزارت نفت داده است.
یکی از عوامل تعیین قیمت فراورده قیمت نفت است. این قیمت که دست دولت نیست، پس چه انتظاری می توان از حمایت دولت داشت؟
ما به دولت راهکارهایی ارائه دادیم که یکی از آن ها یارانه است. دولت می تواند در صورت افزایش قیمت برای کنترل این زنجیره از بخش تولید حمایت کند. برفرض به پالایشگاه ها یارانه دهد تا آن ها مجبور به افزایش قیمت در صورت افزایش قیمت نفت و یا افزایش نرخ ارزنشوند و این زنجیره منجر به آسیب پایین دست نشود. پالایشگاه ها نفت گران بخرند مجبور می شوند قیمت را به تناسب بالا ببرند. این نکته برای پالایشگاه های خصوصی نیست دو پالایشگاه دولتی هم افزایش قیمت دادند پالایشگاه آبادان و اراک هم به دلیل افزایش عوامل تعیین قیمت، مجبور به افزایش قیمت شدند . بنابراین قیمت ها بر مبنای فرمول تعیین می شود و اصلا بحث گران فروشی و ارزان فروشی نیست.
برای پیگیری این موضوع به زنگنه وزیر نفت تماس تلفنی داشتیم و با صادق آبادی معاون وزیر در امور پالایش هم مذاکره کردیم و از آن­ها خواستیم به دنبال راهکار باشند تا از تولید و این صنعت حمایت کنند.
در شرایط تحریم اگر درهایی بسته می شود باید درهای دیگری به روی صنعتگران باز شود دولت باید فکر جدی داشته باشد تا این صنعت مهم آسیب ببیند. نفت خامی که توسط پالایشگاه ها گران خریداری می شود نمی شود تبدیل به فراورده ارزان شود. تولید کننده مجبور به افزایش قیمت می­شود که در اینجا جا دارد حمایت های دولتی وارد عرصه شود.

 

منبع : سهام انرژی
 

امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.