ایران هم اکنون روزانه 400 هزار بشکه فرآورده نفتی صادر میکند، و پیش بینی میشود این آمار تا پایان سال 96 به 600 هزار بشکه در روز افزایش یابد. این مطلب بخشی از صحبتهای عباس کاظمی، معاون وزیر نفت ایران در امور پالایش...
ایران هم اکنون روزانه 400 هزار بشکه فرآورده نفتی صادر میکند، و پیش بینی میشود این آمار تا پایان سال 96 به 600 هزار بشکه در روز افزایش یابد. این مطلب بخشی از صحبتهای عباس کاظمی، معاون وزیر نفت ایران در امور پالایش و پخش فراوردههای نفتی است که در نشست اخیر خود با خبرنگاران به آن اشاره کرد.
کاظمی به صادرات روزانه 400 هزار بشکه فرآورده نفتی در هشت ماه ابتدای سال 1395 اشاره کرد و افزود: در حال حاضر همه اسکلههای نفتی فعال شامل اسکله نفتی بندرعباس، لاوان، ماهشهر و عسلویه بارگیری فرآوردههای نفتی را انجام می دهند و قرار است دو اسکله دیگر نیز به این تعداد افزایش یابد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران افزایش صادرات فرآوردههای نفتی را حاکی از برنامه وزارت نفت ایران مبنی بر جلوگیری از خامفروشی نفت اعلام و تصریح کرد : با توسعه شبکه گاز رسانی و افزایش ظرفیت تولید گاز انتظار داریم تا پایان سال آینده ایران روزانه 600 هزار بشکه فرآورده نفتی صادر کند. وی با اشاره به افزایش ظرفیت تولید و انتقال گاز کشور در سه سال گذشته و همچنین برنامهریزی برای اتصال نیروگاههای کشور به شبکه گاز، تصریح کرد: همه این عوامل باعث می شود تا ایران بتواند به صادرکننده فرآورده نفتی تبدیل شود. به گفته کاظمی کشورهای عراق، افغانستان، چین و هند از جمله کشورهایی هستند که فرآوردههای نفتی ایران به آنها صادر می شود.
نیاز 14 میلیارد دلاری
معاون وزیر نفت ایران در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به برنامههای این شرکت برای بهبود کیفیت تولید پالایشگاههای کشور و مذاکره با شرکتهای خارجی برای فاینانس اجرای طرحها، ادامه داد: در حال حاضر مذاکراتی با شرکت ساینوپک چین برای بهبود کیفیت تولید پالایشگاه آبادان انجام شده و قرارداد مقدماتی آن در فاز یک به میزان یک میلیارد و 300 میلیون دلار امضا شده است. انتظار داریم تا پایان ماه جاری با حضور مقامهای کشور چین این قرارداد که ارزش آن سه میلیارد دلار است امضا شود. وی با بیان این که ایران مذاکرههای فراوانی را با سرمایهگذاران برای اجرای پروژههای افزایش کیفیت تولید 6 پالایشگاه انجام داده است، تصریح کرد: هم اکنون پروژه بهبود کیفیت پالایشگاه اراک اجرا شده است و کیفیت تولیدات این پالایشگاه افزایش یافته است. پروژههای بهبود کیفیت و افزایش ظرفیت تولید فرآوردههای نفتی در پنج پالایشگاه شامل آبادان، تبریز، بندرعباس، اصفهان و تهران اجرا خواهد شد که هم اکنون قرارداد فاز نخست پالایشگاه آبادان به صورت LC با شرکت ساینوپک چین امضا شده است. کاظمی با اشاره به مذاکره با کشور ژاپن برای سرمایهگذاری در پالایشگاه تهران و دایلم کره در پالایشگاه اصفهان اظهار کرد: امیدواریم به زودی قرارداد توسعه افزایش ظرفیت پالایشگاهها امضا شود.
وی با بیان این که ایران در مجموع برای اجرای این پروژه ها به 14 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد، افزود: شرکتهایی از اروپا و آسیا در این زمینه اعلام آمادگی کردهاند و مذاکره با آنها برای انعقاد قرارداد ادامه دارد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران هم چنین درباره ساخت سه پالایشگاه که از سوی بخش خصوصی انجام می شود، افزود: پالایشگاههای آناهیتا، بهمن گنو و پارس از سوی بخش خصوصی احداث میشوند و هماکنون مذاکره با سرمایهگذاران برای اجرای این پالایشگاهها در جریان است.
ایران صادرکننده بنزین
وی با اشاره به اجرای پروژه ستاره خلیج فارس که هم اکنون از پیشرفت قابل قبولی برخوردار شده است، ادامه داد: پس از اجرای برجام شاهد ورود تجهیزات اصلی این پالایشگاه شامل کمپرسورها و کورههای بنزین از کشور آلمان بودیم که این امر باعث شد تا پروژه از پیشرفت قابل توجهی برخوردار شود. کاظمی با بیان این که با اجرای فاز نخست این پروژه ایران از اوایل سال 1396 از واردات بنزین بینیاز میشود، گفت: ایران از اواخر سال 1396 صادرکننده بنزین خواهد بود.
برجام و تسریع در اجرای پروژه ها
وی با اشاره به این که در دوران تحریم پروژه بزرگی در بخش پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران اجرا نشد، ادامه داد: در آن زمان هزینه سنگینی برای جابجایی پول پرداخت می کردیم و همین امر باعث شده تا کالاها و تجهیزات را با چند برابر قیمت وارد کشور کنیم. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران افزود: اگرچه ایران از سال 1390 توانسته است 70 درصد تجهیزات مورد نیاز پالایشگاهها را در داخل کشور تولید کند، با این حال توسعه پالایشگاهها به سرمایهگذاری نیاز دارد و در دوران تحریمها نتوانستیم به جذب سرمایه در این بخشها اقدام کنیم.
وی با اشاره به مذاکره با شرکتهای مختلف برای تامین مالی پروژههای توسعهای در بخش پالایشگاهها پس از برجام، تصریح کرد: چنانچه بتوانیم منابع مالی مورد نیاز توسعه پالایشگاهها را تامین کرده و با سرمایهگذاران به توافق برسیم انتظار داریم تا اواخر برنامه ششم توسعه برنامههای در نظر گرفته در این بخش اجرا شود.